Regioselecties Meidenvoetbal Stedendriehoek/Salland

De Regioselecties Meidenvoetbal Stedendriehoek/Salland zijn in 2017 begonnen, het jaar dat de OranjeLeeuwinnen Europees Kampioen werden. In aanloop naar dat toernooi, waarvoor Deventer speelstad was, is het ons gelukt om samen met Go Ahead Eagles en Sportbedrijf Deventer talentontwikkeling en talentherkenning op de kaart te zetten. Nu, in 2022, zit ons vijfde seizoen er bijna op en zijn er inmiddels vijf meiden doorgestroomd naar de Beloftenteams van FC Twente Vrouwen en PEC Zwolle Vrouwen.

Wat is het doel van onze Regioselecties?

Heel simpel eigenlijk: plezier door samen te trainen en wedstrijden te spelen. Wij bevorderen dit plezier door meiden uit gemengde teams ook met meiden op niveau te laten voetballen én door meiden uit meidenteams te laten voetballen met meiden van gelijkwaardig niveau. Vaak spelen meiden in gemengde teams als enige meisje, wat soms tot verminderd plezier leidt. De meest talentvolle meiden in meidenteams verliezen soms plezier, doordat de niveauverschillen in hun team groot zijn. In de Regioselecties bieden wij beide groepen dus wat extra’s.

Daarnaast zijn talentontwikkeling, talentherkenning en talenterkenning ook erg belangrijk voor de ambitie van deze meiden. De Regioselecties vullen een gat tussen clubvoetbal en KNVB/profclubs. Via de Regioselecties komen meiden op de radar van de KNVB en profclubs, in ons geval vooral PEC Zwolle en FC Twente. Doordat heel zichtbaar is dat het écht haalbaar is om profvoetbalster te worden, maken meiden bewustere keuzes en zijn wij een soort voorportaal voor KNVB en profclubs. Aan het begin van dit seizoen werd bijna de helft van onze meiden uitgenodigd voor KNVB-activiteiten. In de loop van het seizoen hebben ook diverse meiden aan selectie-activiteiten bij PEC Zwolle en FC Twente mogen deelnemen.